Montessori Methodu

Montessori yöntemi, İtalyan doktor Maria Montessori tarafından geliştirilen devrim niteliğinde bir eğitim yöntemidir. Bu yöntem, öğrencilerin kendi kendilerine yönlendirilmiş öğrenme alışkanlıklarını geliştirmeye odaklanır ve temel eğitim aracı olarak keşif (talimat yerine) kullanır. Montessori'nin felsefesi, çocukları erken yaşta yeterli eğitim ve materyallerle tanıştırmayı ima eder. Bu metinde, bu yöntemin neden son zamanlarda "çocukların gelişiminde olumlu sonuçlara yol açmak için genel olarak kanıtlanmış" olarak tanımlandığını inceleyeceğiz.,

Montessori yöntemi nedir?

Montessori eğitimi, çocukların kendi hızlarında ve kendi seçtikleri materyallerle öğrenmelerine izin verirken eğitimci rehberlik eder, bilgi sağlar ve çocuğun gelişimini değerlendirir. Öğretim yaklaşımı, faaliyetleri bağımsızlıkla gerçekleştirmeye teşvik etmek ve erken çocukluk ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilmiştir.

Bu devrim niteliğindeki yöntem, bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel olmak üzere çocukların tüm gelişim yönlerini etkiler. Çocuğa, büyümelerini en çok hızlandıran yolları keşfetmek için sınırlı özgürlük verilir. Bu şekilde, çocuk daha öz-düzenleyici, kendine güvenen ve hevesli bir öğrenici haline gelir, bu da bir dizi olumlu gelişimsel sonuca yol açar.

Montessori Yönteminin Tarihi

Maria Montessori, birkaç yıl pedagojik araştırmacı olarak çalıştıktan sonra, 19. yüzyılın sonunda Montessori Yöntemi'ni yarattı. Genç zihinleri eğitmek için kullanılan geleneksel pedagojik yöntemlerin ters etki yarattığını ve yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu fark etti. Fikri, çeşitli yaşam becerilerini edinme sürecini destekleyecek sınıflarında daha iyi ortamlar yaratmaktı. Maria'nın programı, profesyonel iş deneyimine ve erken çocukluk dönemine odaklanan alanlardaki araştırmalarına dayanıyordu. Montessori yöntemi daha sonra dünyaya daha özgürleştirici bir eğitimin çocuğun gelişimi üzerindeki olasılıklarını sunmanın bir yolu olarak doğdu. On yıllar boyunca, modern dünyaya yayıldı ve Montessori toplulukları, Hollanda, İngiltere, ABD, Hindistan ve Pakistan dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde ortaya çıktı. Bugün, yaklaşık 2oooo okul, çocukların en büyük potansiyellerini ortaya çıkarmak için müfredatlarında Montessori yöntemini kullanıyor. 2022'de bağımsız çalışmalar, Montessori materyalleri ve felsefesine dayalı olandan daha iyi bir okul öncesi çocukluğuna odaklanmış eğitim programı olmadığını doğruladı. Birçok modern ebeveyn, ev "sınıflarında" uygulayabilecekleri aktiviteler için kendilerine bir rehber sağlayan eğitim kurslarına başvuruyor.

Montessori Yönteminin 7 İlkesi

Montessori Yöntemi, her çocuğun öğrenme ve meşgul olma konusunda doğal bir ihtiyacı olduğunu savunur. Bu nedenle öğretmenin rolü, çocuğa bir öğrenme yolu dayatmak değil, bu yedi ilkeyi izleyerek onun için en uygun öğrenme sürecini bulmasına yardımcı olmaktır:

  • Özgür Seçim

    Çocuğa kendi öğrenme yolunu seçme özgürlüğü verildiğinde, sorumluluğu da daha fazla üstlenir. Bu özgürlük bazı kesin sınırlarla çerçevelenmiş olsa da, Montessori yöntemi geleneksel eğitime kıyasla çocuğa çok daha geniş bir imkân yelpazesi sunar. Çocuk, zamanla daha nitelikli etkinlikler ve edinilen bilgiler aracılığıyla bağımsızlık duygusunu geliştirir.

  • Düzen

    Son araştırmalar, çocuğun öğrenme ortamını hangi düzende deneyimlediğinin, öğrenme üzerindeki etkiyi artırabileceğini ya da sınırlayabileceğini ortaya koymuştur. Bu nedenle Montessori sınıfları, hem fiziksel yerleşim hem de kavramsal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak özenle düzenlenir.

  • İlgi

    Psikoloji ve pedagojik alanındaki araştırmacılar, çocuğun bir konuya duyduğu gerçek ilginin, o konunun öğrenilmesini olumlu yönde etkilediği konusunda hemfikirdir. Çocuğun isteksizlik göstermediği alanlarda yaptığı çalışmalar, herkese aynı şekilde sunulan “tek tip” modellerle hazırlanan çalışmalara kıyasla çok daha verimli olmaktadır.

  • Hareket

    Çocuklar çevreyle etkileşim yoluyla öğrenirler ve hareket, onların dış dünyayı deneyimlemelerini sağlar. Bir çocuk tanımadığı bir nesneyle karşılaştığında, onu anlayabilmek veya "kavrayabilmek" için o nesnenin özelliklerini öğrenmesi gerekir. Çocuk, yabancı durumlar ve alanlarla karşılaşır ve ardından bir "çözüm" arayarak tüm bunları anlamlandırmaya çalışır. Gelişim de tam olarak bu süreçte gerçekleşir.

  • Bağlam

    Geleneksel öğretim yöntemleri, ezberleme ve tekrar yoluyla öğrenmeyi ön planda tutar. Montessori sınıflarında ise öğrenme, yaparak gerçekleşir. Çocuk, ilgisini neye yönelteceğine kendisi karar verir. Kendi oluşturduğu bir “rehber” aracılığıyla bilgiyi keşfeder ve öğrenir. Eğitmenin rolü ise, çocuğa en etkili ve teşvik edici öğrenme yollarını sunacak şekilde öğrenme ortamını düzenlemektir.

  • Akranlardan Öğrenme

    Taklit, çocuklarda öğrenmenin en temel yollarından biridir. Bir çocuğu yeni bir şey öğrenmeye teşvik eden en güçlü etken, bir akranının o şeyi yaptığını görmesidir. Montessori yöntemi bu doğal eğilimi kullanır ve çocukların birbirlerinden öğrenmelerine olanak tanır. Aynı şeyi yapmaya çalışan kendi yaşlarında bir çocuğu gördüklerinde, beden dillerindeki sevinçli ifadeden bunu fark ettikleri kolaylıkla anlaşılır.

  • Öğretmenin Rehberliği
    Montessori yönteminde öğretmenin rolü pasif değildir. Öğretmenler, çocuğun özgürce dolaşabileceği ve öğrenebileceği sınırları belirleyerek en uygun öğrenme ortamını oluşturmakla görevlidir. Duygusal destek açısından da, Montessori okullarındaki öğretmenler çocuğun ihtiyaçlarına yanıt verirken, aynı zamanda yüksek beklentileri korurlar. Bu sayede "öğrenciler", üniversite eğitimi, meslek hayatı ve genel olarak modern toplum gibi gelecekte karşılaşacakları zorluklara hazırlanmış olurlar.

Montessori yöntemi günümüzde nasıl kullanılıyor?

Yüz yıl önce, Maria Montessori Roma'da imkânı olmayan tek bir sınıftaki çocuklara ders veriyordu. Bu sınıf, Montessori yöntemini ilk elden deneyimleyen ilk sınıf olarak tarihe geçecekti. O zamandan beri, Montessori eğitimi modern eğitim manzarasının en etkili güçlerinden biri haline geldi. Sadece ABD'de, beş bin okul yaklaşık bir milyon çocuğa eğitim vermek için Montessori yöntemini aktif olarak uyguluyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'dan Finlandiya ve Norveç'e kadar dünyanın dört bir yanına dağılmış binlerce okul daha var. 2022'de her zamankinden daha fazla sayıda Amerikalı ebeveyn, erkek ve kız çocuklarını bir tür Montessori'den ilham alan etkinlik veya program entegre eden anaokullarına kaydettirmek istedi. Bu meteorik başarı, bireysel yaklaşımı ve keşfe odaklı öğrenme şekli gibi devrim niteliğindeki unsurlarına bağlanabilir. Bir Montessori sınıfı, öğrencilere müfredatı dayatmaz, buna hazır olsunlar veya olmasınlar. Aksine, hızlandırılmış gelişimi teşvik eden ve çocuğa yalnızca öğrenmeye hazır olduğunda yeni materyal sunan uyarıcı bir ortam sağlar. Eğitmenin görevi, bir çocuğun yeni materyalleri öğrenmeye hazır olduğuna dair işaretleri izlemek ve bu materyalleri doğru zamanda sağlamaktır. Özellikle bir anekdot, yöntemin yıllar içinde ne kadar etki kazandığını anlatıyor. 2018'de Day One Academies projesi tanıtıldı ve dezavantajlı topluluklardaki tam burslu Montessori esintili okul öncesi eğitim kurumlarına dağıtılmak üzere 1 milyar dolar fon sağlandı. Kurucusu? Amazon CEO'su. Kendisi de bir Montessori mezunu olan Jeff Bezos.

Montessori metodunu evde nasıl uygulayabilirsiniz -
 5 ipucu:

1.Çocuğunuzu Güçlendirin

Çocuğunuza kendi başına yapabileceği bazı temel görevleri öğretin — örneğin bir bardağa süt dökmek, alt dolaplardaki tabakları yerine koymak ya da ayakkabısını bağlamak gibi. Ardından bu görevleri yaparken onu izleyin ve moral desteği olun. Kısa sürede bu işleri kendi başına yapmaya başlayacaktır. Gelişimini takip edin ve yaşına uygun olarak daha karmaşık görevlerle aynı süreci tekrarlayın. Bu şekilde çocuğunuz başarı duygusunu geliştirir. Bu da gelecekte ihtiyaç duyacağı pek çok beceri için mükemmel bir başlangıç olacaktır.

2.Çocuğunuzu Öğrenmeye Teşvik Edin

Çocuklar, çevrelerindeki dünyayı keşfetmenin yeni yollarını arayan doğal kaşiflerdir. Onlara doğru araçları ve teşviki verirseniz, öğrenmekten asla vazgeçmezler.

3.Taklit Edilmeye Değer Bir Örnek Olun

Montessori eğitiminde temel unsurlardan biri, taklit yoluyla öğrenmedir. Çocuklar sürekli yeni hareketler, beceriler ve davranışlar ararlar — ve bu arayıştaki ilk “hedefleri” çevrelerindeki yetişkinler olur. Bu yüzden söylediklerinizden çok yaptıklarınızın etkili olduğunu unutmayın. Eğer çocuğunuz sizi bir kitabın sayfalarını çevirirken görürse, o da kitap almaya daha istekli olacaktır. Siz ev işleri konusunda özenliyseniz, o da kendi görevlerine aynı şekilde yaklaşacaktır. Böylece beklediğinizden daha bağımsız bir birey haline gelebilir.

4.İyi Alışkanlıkları Başlatmayı Kolaylaştırın…

…ve kötü alışkanlıkları zorlaştırın. Montessori ortamlarında nesneler, çocuğa zamanını neyle geçirmek istediğine karar verme özgürlüğü tanıyacak şekilde yerleştirilir. Ancak her seçenek, gelişim açısından olumlu katkılar sunar. Bu yaklaşımı evinizde de uygulayabilirsiniz: İyi alışkanlıkları destekleyen materyalleri (kitaplar, yapım blokları gibi) kolay erişilebilir yerlere koyun, kötü alışkanlıkları tetikleyen nesneleri (akıllı telefonlar, tabletler, şekerlemeler gibi) ise ulaşılması zor hale getirin.

5.Çocuğunuzun Oyun Alanını Montessori Öğrenme Alanına Dönüştürün

 

Psikoloji ve pedagojik uzmanlar tarafından geliştirilen Montessori oyuncakları, yaratıcılığı, kendi kendine öğrenmeyi ve bilgiye olan tutkuyu teşvik etmek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Çocuğunuzun odasını bu oyuncaklarla donattığınızda, ortam bir anda bir Montessori öğrenme alanına dönüşür. Çocuğunuz için en uygun oyuncakları bulmak isterseniz ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bize destek@montessoritr.com adresinden ulaşabilir; çalışmalarımız, araştırmalarımız ve etkinlik kaynaklarımız hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

0-3 yaş için Montessori yöntemini kullanarak evde eğitim nasıl yapılır?

Okullar 6 yaşında başlar, bu da çoğu çocuğun okul müfredatını kavramaya hazır olduğu dönemdir. Sorun şu ki, küçük çocuğunuz hayatının ilk altı yılında en hızlı gelişimi yaşar. Birçok ünlü psikoloğun bu dönemi gelecekteki yaşam için duygusal, sosyal ve bilişsel bir temel oluşturmak için en önemli dönem olarak düşünmesi şaşırtıcı değildir. 2022'de bilim ve araştırma kaynakları bu düşünce okulunu tamamen destekliyor. Bu aşamada, çocuklar sadece öğrenmek istemeyen küçük öğrenme makineleridir. Karşılaştıkları tüm zorlu gelişim aşamalarının üstesinden gelmeyi öğrenmeleri gerekir. İyi haber şu ki, onların ilerlemesini hızlandırabilir ve ortalamanın üzerinde bir oranda olgunluğa ulaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Her şey çocuğunuz için yarattığınız ortama bağlıdır. Montessori yöntemine göre, uyarıcı olmalı ve çocuğun keşfetme ve öğrenme ihtiyacını karşılayabilmelidir. Bu ortamın en önemli yönlerinden biri Montessori oyuncaklarıdır. Çocuk oyun yoluyla yeni sesler çıkarmak, yeni hareketler yapmak gibi yeni yeteneklerini uygular. Bir eylem ile çevredeki değişim arasındaki bağlantıyı anlamak, vb. Yeni yetenek tamamen edinildiğinde ve dahil edildiğinde, çocuğun bu yeteneği uygulamak için kullandığı oyuncak ilginç olmaktan çıkar. Bu tür bir "eğitim" çeşitli aşamalardan geçerek doğal bir ilerleme sağlar Sonuç olarak, her aşama etkisini elde etmek için farklı bir oyuncak seti gerektirir. 1 yaşındakiler için Montessori oyuncakları veya 2 yaşındakiler için oyuncaklar, 3 yaşındakiler veya 4 yaşındakiler için Montessori oyuncaklarından ve anaokulu çocukları için oyuncaklardan farklı bir yetenek seti geliştirecektir.

Montessori yöntemi etkili mi?

Araştırmalar, Montessori eğitiminin bazı kesin avantajları olduğunu kanıtlıyor. Çocuklar daha özyönetimli, disiplinli ve konsantre olarak büyüyorlar. Aşağıda, hayatlarının bir noktasında Montessori eğitimini deneyimlemiş kişilerden sadece bazıları yer almaktadır:

  • Larry Page ve Sergey Brin, Google.com'un kurucu ortakları

  • Jeff Bezos, finansal analist, kurucu, Amazon.com

  • .Katherine Graham, owner/editor of the Washington Post
  • Prens William ve Prens Harry, İngiliz kraliyet ailesi

  • Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, editör, eski first lady (John F. Kennedy)

  • George Clooney, Oscar ödüllü aktör

  • Julia Child, ünlü aşçı, birçok TV yemek programının yıldızı ve sayısız yemek kitabı yazarı

  • Gabriel Garcia Marquez, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi

  • Berry Brazelton, ünlü pediatrist ve yazar

Montessori yönteminin artıları ve eksileri

Eğitimde evrensel olarak doğru kabul edilen tek bir modelin olmadığını söylemeye gerek bile yok. Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Burada Montessori yönteminin en dikkat çekici yönlerini inceleyeceğiz.

Avantajlar:

  • Montessori eğitimi, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren düzen, odaklanma ve bağımsızlık duygusunu pekiştirir.
  • Montessori öğrencileri eğitim hayatları boyunca daha fazla özgürlük yaşar.
  • Çocuklar sosyal ve duygusal olarak daha uyumlu beceriler geliştirir.
  • Montessori araştırmaları doğrultusunda geliştirilen oyuncaklarla daha fazla vakit geçirirler.
  • Yaşına uygun Montessori oyuncakları, çocuğunuzu uzun süre meşgul eder ve ekranlara sağlıklı bir alternatif sunar.
  • Bu yöntem, çocukları kendi başlarına bilgi aramaya teşvik eder ve güçlendirir.

 

Dezavantajlar:

  • Bulunduğunuz bölgede doğru Montessori okulunu bulmak zor olabilir.
  • Montessori okulları genellikle geleneksel okullardan daha pahalıdır.
  • Bu yöntemleri ev ortamında uygulamak ebeveynler açısından oldukça fazla çaba gerektirir; bu yüzden zaman kazandıracak araçlardan faydalanmanız önerilir.
  • Çocuğunuza en iyi gelişim koşullarını sunmak için günlük alışkanlıklarınızı yeniden düzenlemeniz gerekebilir.
  • Montessori yöntemi, çocuğun deneyimlediği ortamda köklü değişiklikler yapılmasını gerektirir.

Yaşa Göre Montessori Oyuncakları

Eğer yaşa özel bir oyuncak arıyorsanız, farklı yaş gruplarına göre hazırladığımız koleksiyonlarımıza göz atabilirsiniz.

 

Yeni ebeveynler için 0-24 ay arası oyuncak koleksiyonumuz oldukça ilgi çekici olacaktır. Bebeğiniz yürümeye başladığında, 2 yaş oyuncakları seçkimize göz atmanızı öneririz. Çocuğunuz basit cümleler kurmaya başladığında ise, dil gelişimini destekleyecek oyuncakları 3 yaş koleksiyonumuzda bulabilirsiniz. Bu dönemde çocuğunuz oldukça yaratıcı ve hayal gücü gelişmiş olur – işte tam da bu becerileri geliştirmeye yönelik Eğitici Montessori oyuncaklarını tercih etmelisiniz. Yapbozlar ve hafıza oyunlarıyla tanışmak için en ideal zaman ise çocuğunuzun 4 yaşına geldiği dönemdir. 

 

Çocuğunuzun gelişimine en iyi katkıyı sağlayacak oyuncağı seçin.